Pinsetur til Bornholm 2011

Anne-Lise som bunadsmodell ved ruinane av middelalderborga Hammershus. Foto: Dagfinn Aa ©

Litt historie
Bornholm har egentlig en ganske brutal historie. I 1427 ble øyen totalt plyndret av Hanseaterne og frem til 1575 var den tysk provins under Lübeck. I 1645 ble øyen lagt under svensk styre og i 1945 ble den først nesten bombet helt av av kartet og deretter okkupert av russere. Gamle Hammershus festning – som er Nordens største festningsverk – ligger på østsiden av Bornholm og viser at befolkningen her ikke alltid har vært gode venner med sine naboer. til 1575 var den tysk provins under Lübeck. I 1645 ble øyen lagt under svensk styre og i 1945 ble den først nesten bombet helt av av kartet og deretter okkupert av russere. Gamle Hammershus festning – som er Nordens største festningsverk – ligger på østsiden av Bornholm og viser at befolkningen her ikke alltid har vært gode venner med sine naboer.

Folkedansfestivalen
Dansefestival Bornholm vart avvikla første gong i 2010 med ca. 400 dansarar fra Norge, Sverige og Danmark. Fleire andre norske dansegrupper var med også i 2011, blant andre Symra, Huldra (Røyken) og BUL Stavanger. Det var inga framsyningsplikt for deltaking i festivalen, og Sogn og Fjordaneringen beslutta å delta som turist. Vi var likevel med på øving og oppvisning av fellesdansane ved ruinane av middelalderborga Hammershus.

Vårt program
I stikkordsform var vårt program på Bornholm slik:
Laurdag: Turist i Rønne (største byen på øya). Masse oppvisningar av andre grupper. Om ettermiddagen øving på fellesdansane. Om kvelden festmiddag i Aakirkeby-Hallerne (midt på øya) med påfølgjande fri dans.
1. pinsedag: Som turistar var vi med på oppvisningstur på øya. Midt på dagen var alle gruppene samla på middelalderborga Hammershus med oppvisning av fellesdansane. Mange grupper hadde også eigne oppvisningar. Om kvelden samvær i hyttebyen med litt dans.
2. pinsedag: Spesialbestilt (for Sogn og Fjordaneringen) sightseeing på øya, ca. 4 timar med lunsj stopp. Turen enda på flyplassen for heimreise.

12 personar var med frå Ringen.

Stor takk til Anne-Lise som initiativtakar, dyktig organisator, bookingbyrå og reiseleiar!

Her kan du sjå detaljert program for Sogn og Fjordaneringen.

Tekst: Anne-Lise Berggren og Dagfinn Aa

Her er ein del bilde:
Foto: Dagfinn Aa ©